graphics graphics graphics Go to Home page


Z-Layout Cortina

balkje

Ik zocht naar een baanontwerp waarmee genoeg te beleven zou zijn. Een beetje gevarieerd rijden, wat rangeren kortom divers. Na de nodige valse starts (de te complex ontwerp valkuil) kreeg ik van mijn vrouw als verjaardagskadootje een prefab layout (type Cortina) van de firma Noch.

Klik voor de grote versie van de baan

Hij bestaat uit een klein dorpje, een goederenoverlaad station, het standaard meertje en twee bruggen. Dit ontwerp (ookal is hij fabrieks qua uiterlijk) gaf me de mogelijkheid om twee treinen (eigenlijk drie maar dan moet er ook bovenleiding op) onafhankelijk te besturen. Daarnaast is het goederenspoor ook voorzien van een schakelbare sectie.

Top of page

balkje

De opbouw

De reden dat ik een prefab baan heb genomen heeft twee redenen. Ik kwam gewoon niet toe aan het bouwen van een fatsoenlijke basis. Plannen genoeg, maar realiseren ho maar. Daarnaast mag ik ook graag dingen verouderen en me bezighouden met de scenery in zijn algemeen. Ondanks dat het een "pre-fab" baan is betekend dat niet dat je dan ook direct klaar bent. Zo ziet het geheel er wel erg groen, fris en strak uit. Kortom werk aan de winkel! Hieronder volgt het verslag van vorderingen.

Zoals gezegd, zo'n prefab baan is nogal groen, fris en strak als je hem uit de verpakking trekt. Een "nadeel" van deze Z-baan is dat je de bruggen er nog los bij moet kopen. Bij de andere banen van Noch zitten ze er wel standaard bij.
Start

Als eerste maar de raildijken een wat realistischer kleur geven met een combinatie van Roest (Revell 83) en Bruin (humbrol 186). Achteraf gezien had het niet zo breed gehoeven omdat ik de buitenkanten van de sporen heb geballast. Voor de straten had ik de flexibele straatband van Busch gebruikt. Dit was geen succes. Op de een of andere manier blijft dit spul niet goed plakken op de verf die Noch heeft gebruikt en dat terwijl het spul wel perfect aan je vingers blijft plakken... Het verwijderen was toch nog lastig, want hier en daar zat het wel goed vast. De rails is vastgelijmd met Pattex heldere contact lijm. Het werkt snel en gelukkig worden de bielzen niet door deze lijm aangetast. De wissels zijn niet gelijmd, daarvoor zijn ze te duur en ook te kwetsbaar. De verbinding d.m.v. de raillasjes is goed genoeg om ze op hun plek te houden.
_

Ik heb twee soorten bomen gebruikt, met en zonder voetje. Degene met voetje voor alle plaatsen waar ik er van de achterkant niet fatsoenlijk bij kon of omdat het beter staat.


_

De meeste bomen zijn dus de "voetloze" insteekvariant. Normaal gesproken boor je een gaatje, wat lijm er in en vervolgens "plant" je de boom. Echter bij deze prefab baan is dat wat lastig. De baan bestaat uit een speciaal soort taai plastic en is ongeveer 1 mm dik. De oplossing is om een gaatje te boren, de boom doorgeen te steken en met een klodder thermische lijm uit het lijmpistool de boom aan de onderkant te fixeren. Dit werk boven verwachting goed en ook nog snel.
_
Bovenstaande foto laat de linkerkant van de achterkant zien waarop duidelijk de klodders thermische lijm te zien zijn.

Top of page

balkje

Op dit moment is ongeveer de helft van het spoor voorzien van ballast (gekleurd zaagsel van Faller). De binnenzijde, tussen de railsstaven, wordt niet voorzien van ballast. Dit is gewoon teveel gepiel zonder dat het een mooi resultaat geeft. De keuze voor zaagsel is omdat Z-treintjes een zeer kwetsbare aandrijving hebben waarin je geen zand c.q. mini-grind wil hebben.
_

Gelukkig is alles voorzien. Het blijft soms wat priegelen, maar dat zit hem ook in de schaal.
_

De wegen zijn geschilderd met een mix van Teerzwart (Revell 06) en Ballastgrijs (Revell 69).
_

Na een periode van rust is de baan voltooid. In de onderstaande foto's krijg je een aardige impressie van de verschillende facetten van de baan.
De voltooide baan

De priesertjes staan geduldig te wachten totdat de trein komt. Deze, van oorsprong blanke, poppetjes zijn zelf voorzien van hun geschilderde outfit.
De voltooide baan

Het is goed kamperen aan het water. Het meertje is gemaakt van Faller waterfolie die ongeveer 3 cm boven de onderkant "hangt".
De voltooide baan

Vele makke schapen passen in één bos. Het aantal is de herder nog steeds niet duidelijk.
De voltooide baan

Nog even de handen uit de mouwen en dan zit het werk er voor vandaag weer op.
De voltooide baan

Als laatste foto nog eenmaal een kijkje achter de coulissen.
De voltooide baan

Top of page

balkje

Het grotere publiek heeft deze baan het eerst gezien op de beurs van mijn eigen modelspoorclub, MSC-Assen in het voorjaar van 2003. Voor veel mensen was het wonderbaarlijk om zulke kleine treintjes en poppetjes te zien. Vanwege verschuiving van mijn interesse naar H0 en een verhuizing waarna de baan in de weg kwam te staan heb ik in januari 2004 deze baan verkocht aan de Z-Spoorclub Nederland. De baan wordt dan eerst gebruikt voor tentoonstellingsdoeleinden om uiteindelijk in het Z-Spoor museum te komen te staan.

Top of page

graphics