graphics graphics graphics Go to Home page


Module transportschotten

balkje

Het ontwerp

Eindresultaat met twee profielen om een idee te geven Om modules eenvoudig te vervoeren is het belangrijk dat er handige transportschotten worden gebruikt. De schotten moeten licht, sterk, makkelijk op te bergen en eenvoudig te gebruiken zijn. Maar bovenal de opbouw en de koppen van de module goed beschermen. Bij deze schotten (zie ook foto) is het ontwerp zo gemaakt dat de kleine hoekjes er voor zorgen dat de modules niet te laag komen waardoor bij het stapelen de opstaande rand netjes binnen het schot valt waardoor ze niet zijdelings én in de lengte kunnen verschuiven. De enige voorwaarde is wel dat alle te stapelen modules exact dezelfde lengte hebben!

In de tekening hieronder is schematisch de opbouw en de maatvoering van de schotten weergegeven. Bij de aangegeven maten is het mogelijk om vier schotten uit één stuk multiplex van 122x61 cm te halen c.f. zaagplan.

Schema transportschotten

Top of page

balkje

Bouwbeschrijving

Benodigdheden

Voor het maken van een paar poten voor een standaard US-module van 50 cm breed (LxBxH) zijn de volgende materialen nodig:

 • Materiaal:
  • Multiplex : 1 x 122x61x9 mm
  • Bevestiging : spijkertjes 1,5x15 mm
  • Lijm : sneldrogende houtlijm
  • Lak : blanke interieurlak acryl
 • Overigen:
  • Staalboor : 12 mm (staalboren splinteren minder dan houtboren)
  • Gatenzaag : 40 mm (opening handgreep)
  • Boormachine
  • Decoupeerzaag
  • Schuurpapier

Montage

Eindresultaat met twee profielen om een idee te geven

0. Laat het plaatmateriaal in je locale bouwmarkt op maatzagen. Met hun grote zaagtafels is dat zomaar gepiept. Wel even op een rustig moment, want anders wil het nog wel eens te snel gaan.
1. Teken op een schot 7,5 cm van de bovenkant en 17,5 cm uit de zijkanten twee punten af. Boor vervolgens met een 40 mm gatenzaag twee gaten uit. Verbind de onder en bovenkanten van de uitgezaagde gaten met elkaar en zaag met de decoupeer zaag het tussenstuk eruit.
2. Herhaal dit voor het andere schot.
3. Zaag de stroken van 5 cm in lengtes van 50 cm. Standaard haal je vier stroken uit de resten van één plaat.
4. Teken op de 5x50cm stroken op de linker en rechter bovenhoek twee 45 graden driehoekjes af en zaag deze exact op de lijn eraf, bewaar deze stukjes goed!;
5. Leg de strook van 5 cm voor 2,5 cm op het schot waarbij de afgezaagde driehoekjes niet niet achter het schot vallen. Lijm en spijker ze vervolgens vast;
6. Leg de twee driehoekjes nu aan de zelfde kant als de strook helemaal onderaan neer, waarbij één schuine zijde gelijk is aan de zijkant en de andere schuine zijde naar boven wijst. (zie de gestippelde driehoekjes en pijlen in het ontwerp). Het is de bedoeling dat de onderkant van het ene schot op de bovenkant van de onderliggende schot komt te staan;
7. Boor de gaten voor de bevestiging aan de module volgens de normen van het gehanteerde profiel. Bij het gebruik van een template, zet deze dan op de beide steundriehoekjes en teken de boorgaten af.
8. De foto's voor een aantal impressies van de montage:

Basisschot met gaten Alles gereed voor montage Detail driehoekje en lijst

Het klinkt veel moeilijker dan dat het in werkelijkheid is.

Top of page

balkje