graphics graphics graphics Go to Home page


Logboek 2008

balkje

December

31 december 2008

De laatste dag van het jaar toch nog maar even een kleine update. In november en december hebben de activiteiten op een laag pitje gestaan. In deze periode is het grote huizenblok voor de Mayville extensie geschilderd. Ook de straat en troittoir zijn geschilderd. Dat was nog best lastig omdat de originele kleuren er niet maar waren. Het resultaat past nog steeds niet helemaal bij de andere segmenten, maar dat zal na het weatheren wel verbeteren (hoop ik).

De Kerstvrouw was dit jaar zeer genereus. Ze had blijkbaar goed opgelet voor welke vitrine ik meestal stond te staren. Een bijkomend voordeel was wel dat het model zwaar was afgeprijst. Kortom, een Big Boy kan nu Mayville onveilig maken. Geeft meteen een nuttige invulling voor de extra lengte die de extensie toevoegd aan Mayville.

De brugmodule was al verder aangekleed, maar die foto's moesten nog worden geuploaded. Ook dat is nu gedaan.

15 december 2008

De website was weer eens vol en daarom nu maar de definitieve overstap gemaakt. Alles is nu ondergebracht onder mijn eigen domain bij een nieuwe provider (SoHosted.com). Hierdoor is de beschikbare ruimte van 25 Mb naar 200Mb gegaan. Weer ruimte genoeg om nieuwe foto's te kunnen plaatsen. Een nadeel hiervan is dat voorlopig zoekmachines de weg kwijt zullen zijn.

Oktober

31 oktober 2008

Vandaag de laatste hand gelegd aan het Mayville bochtsegmentje. Dit segementje is nu voorzien van de sinasappelboomgaarde. Stond al een tijdje in de planning, maar het wachten was op de modelsinasappels. Ik had ze al een tijd terug gekocht, maar was ze kwijt geraakt (lees: kon ze niet terugvinden in mijn berg met spullen). Gelukkig vond ik ze twee weken geleden en dus was het tijd om dit segment af te maken. Het resultaat is zeer naar mijn zin en smaakt naar meer. Dit is ook mogelijk omdat ik nog de nodige miniatuur sinasappels over heb! De foto laat het segment nog zonder graspollen zien, maar die zijn ook reeds geplaatst.

Ook de brugmodule is afgelopen week verder aangekleed, maar ook daarvoor geldt dat er nog foto's van de laatste stand van zaken moeten worden gemaakt. Komende week hoop ik dit te kunnen realiseren.

18 oktober 2008

De brugmodule (Country Road 28) is gereed voor tentoonstellingsgebruik. Dit betekend overigens niet dat de module gereed is. Altijd zijn er wel details die nog moet worden aangebracht. Maar de basis is gereed.

De ombouw van de wisselbediening van Lone Tree Yard, een omvangrijke klus, is ook gereed. De belangrijkste redenen voor deze verbouwing waren:

  • Gelijktijdig van beide kanten een wissel kunnen bedienen.
  • Vereenvoudigen van de bediening van de wissels.

Vereenvoudigen betekent in dit geval dat de schakelaars in lijn liggen met de wissel die ze bedienen.Bijkomend voordeel is dat je nu eerst naar de wissel moet toelopen voordat je hem kan omzetten. Ook zijn er per schakelaar twee leds (rood en groen) aangebracht. Deze geven de stand van de wissel weer, rood voor afbuigend en groen voor rechtdoor.

De voortgang op Mayville is gering. Dit komt vooral doordat op de extensie pas de straat kan worden gelegd als het het gebouwencluster, dat er komt te staan, gereeds is. Deze gebouwen staan ondertussen wel allemaal in de grondverf echter het afwerken kosten veel tijd. Alle kozijnen zitten al in de gebouwen en dat bemoeilijkt de afwerking.

2 oktober 2008

Het staan en rijden op de modelbouwdag op 27 september j.l. is goed verlopen. Zodra alle foto's verwerkt zijn zal de gallerij worden gepost.


balkje

September

9 september 2008

De rails is gelegd en ook aangesloten. Dit geldt zowel voor het extensie segment als de brugmodule. Hiermee zijn beide in ieder geval technisch gereed voor gebruik.

De brugmodule is voorzien van de eerste landschapscontouren. Hiervoor is hardschuim plaatmateriaal en superlichtvulmiddel gebruikt. E.e.a. moet nu twee dagen drogen voordat het landschap verder in vorm kan worden gebracht met behulp van grof schuurpapier en een rasp.


balkje

Augustus

31 augustus 2008

Tijdens een aantal rijdagen is gebleken dat de omloopcapaciteit op Mayville te beperkt was. Omdat alle sporen bij de overgang tussen de beide originele segmenten haaks op de rand staan kan eenvoudig een extra segment tussen worden gevoegd. De standaard segementlengte is 1 meter. Om transportabel te blijven moet het nieuwe segement 55 cm lang zijn zodat het samen met het een bochtsegment (45 cm) weer op een meter uitkomt. Ondanks de relatief geringe lengte van het nieuwe segment neemt de capaciteit toe met ongeveer drie wagens (50 ft). Dat is voldoende om de geconstateerde problemen te verhelpen. Het omloop spoor biedt nu ruimte aan één locomotief, zeven 40 ft wagens en één caboose.

Dit segment wordt aan de voorkant voorzien van een straat en de nodige gebouwen. Als industrie komt er of een graansilocomplex, een ijshuis of een vee-laadstation te staan.

Naast het extensiesegment voor Mayville is er een tweede nieuwe module in ontwikkeling. Een rechte module van 1 meter met daarop een brug. Niet een brug voor de trein, maar een brug voor mensen waarmee het spoor wordt overgestoken. Hierdoor is het mogelijk om meer afstand tussen de modules te plaatsen zodat de rijlengte toeneemt én de kop niet in plaats B aankomt terwijl de staart nog moet vertrekken uit plaats A. Of de module al helemaal af zal zijn voor Donkerbroek is onwaarschijnlijk.

Want het derde project waarmee ik bezig ben is het ombouwen van Lone Tree Yard. Momenteel is deze voorzien van een los bedieningspaneel voor de wissels. Echter dit blijkt niet praktische te zijn omdat je hierdoor maar van één kant de module kunt bedienen en het kastje steekt uit waardoor je er te makkelijk tegen aan loopt. Als oplossing wordt de bediening gelijk aan Mayville, namelijk ter hoogte van elke wissel een schakelaar in de beide zijkanten van de module. De gaten zijn reeds geboord en afgewerkt. Alleen de installatie van de schakelaars, LED's en het trekken van de draden moet nog gebeuren.

Kortom, laat de winter maar komen, er is weer voldoende te doen ;-)


balkje

Juli

18 juli 2008

Na een lange stilte eindelijk weer eens wat tijd gevonden om iets aan de modelbaan te doen. Vandaag is de stationslocatie voorzien van zijn basis landschapslaag. Het effect is ook niet te missen, die hoek begint nu eindelijk een beetje afgewerkt er uit te zien. Ook de overige huizen komen stukje bij beetje in beeld. Van het café tegenover het station is namelijk de buitekant geverfd en het intereur wacht op samenvoegen. Kortom, de modelzomer is weer begonnen ;-)

8 juli 2008

De vakantie, in Amerika, zit er al weer een dikke week op. In de vier weken dat ik er ben geweest zijn de nodige musea en spoorlijnen bezocht. Maar ook de architectuur en de dagelijkse dingen hebben zich aan de warme aandacht van mijn fototoestel mogen koesteren. Nu alleen nog die 1400 foto's uitzoeken en sorteren in een digitale stapel vakantie en een stapel spoorse zaken.

Qua inspiratie ga ik eerst verder met het depot. In de vakantie de nodige gezien en dat maakt de inrichting en aankleding weer wat eenvoudiger. Het depot zelf is overigens af. Alleen nog de ramen en de raambekleding (rolgordijen) moeten worden aangebracht. Het platform is qua vorm ook wat gewijzigd zodat er meer parkeerruimte is gekomen. Kunnen ook gelijk alle die nieuwe auto's staan die uit Amerika zijn mee overgevlogen ;-)


balkje

Mei

19 mei 2008

De tuin is weer redelijk op orde en dus is er weer tijd voor de modeltuin. De afgelopen maand ben ik vooral bezig geweest met het vinden van informatie (en inspiratie) over de kleurstellingen van Amerikaanse huizen. Met de verzamelde kennis en afbeeldingen is het afwerken van het stadgedeelte wat eenvoudiger. Daarom ben ik de afgelopen week begonnen met het afwerken van de spoorwegovergangen en het schilderen en plaatsen van het depot op Mayville. Eerder had ik de oliehandel al voorzien van een merklogo (uit de restanten van de tankwagen decals).


balkje

April

24 april 2008

Eindelijk kans gezien om de foto's van de modelspoorbeurs van 12 april on-line te zetten. Het was overigens een geslaagde dag in een zeer prettige ruimte (Bethel-kerk). We stonden langs een wand en hadden over de hele lengte een daglichtkoepel boven de baan. Ook de opstelling, een grote zig-zag, is goed bevallen. De foto's zijn op de expositie pagina terug te vinden.


balkje

Februari

24 februari 2008

De schuur is weer bijna op orde. De meeste stof is verdwenen en dat geldt ook voor de resten bouwmateriaal. Eén hoekje blijft over omdat daar nog de te monteren spullen voor de keuken staan. Tja, blijkbaar is het lastig om alles in één keer goed aan te leveren... In de tussentijd heb ik op de vereniging wat geoefend met de Grasmaster van Noch. Ik moet zeggen het werkt perfect. Je strooit heel eenvoudig een perfect matje. Maar nog prettiger is dat je er ook eenvoudig plukjes mee kunt maken. Niet via de "eerst op een stuk plastig en dan lastig lijmen" methode, maar gewoon direct op de baan. Zodra mijn eigen modules staan zal ik er een aparte tip-pagina aan wijden.

8 februari 2008

De verbouwing van de badkamer en keuken zit er op. Helaas was er één dag waarbij het weer zo slecht was dat de zaag en tegelslijp werkzaamheden niet buiten konden gebeuren. Dit moest in de schuur gebeuren... Het resultaat was er ook naar. Gelukkig was ik zo verstandig om in ieder geval de modules te stapelen en met een kunststof dekzeil af te sluiten. De rest zit helaas onder een hele dikke laag stof. Voordat alles weer schoon is ben ik wel een weekje verder :-/

Top of page


balkje